رئیس دانشگاه اهل بیت (ع)؛ دانشجویان خارجی در ایران سفیران علمی کشور می‌شوند

دانشگاه اهل بیت (ع) به عنوان یکی از دانشگاه‌های بین‌المللی کشور و با داشتن حدود هزار دانشجوی خارجی قصد راه‌اندازی مرکز نوآوری بین المللی یاس را دارد.

این مرکز به واسطه این مرکز دانشجویان خارجی در شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌های داخلی حضور پیدا کرده و بعد از فارغ‌التحصیلی و برگشت به کشور خودشان، رابطی برای بازار محصولات دانش‌بنیان ایرانی در کشورهای دیگر باشند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت علیهم السلام به نقل از خبرگزاری سیناپرس در همین راستا ، دکتر سعید جازاری معموئی، رئیس دانشگاه اهل بیت (ع) در گفت‌وگو با خبرنگار سیناپرس درباره نگاه این دانشگاه به دانشجویان توضیح داد: نگاه ما به فارغ‌التحصیلان تنها اعطای یک مدرک نیست و به‌ دنبال اهداف والاتری هستیم. ما در کشور نگران این هستیم که تعداد زیادی فارغ‌التحصیل داریم و به اندازه کافی شغل برای‌ آنها ایجاد نشده‌است؛ در کنار آن این امید هم وجود دارد که در دهه بعدی بین این افراد یک رقابت مفید هم شکل می‌گیرد. در این رقابت مشخص می‌شود افرادی که توان علمی و تخصص بالاتری دارند به کار کشور می‌آیند.

این استاد دانشگاه که سابقه تدریس در دانشگاه سوربن فرانسه را دارد، معتقد است نباید رشته‌ های ارائه شده برای دانشجویان خارجی در کشور به رشته‌های نظری محدود شود و می‌توان در علوم فنی هم نتایج قابل توجهی گرفت.

وی در این باره تصریح کرد: چرا فکر می‌کنیم باید دانشجویان خارجی را جذب کنیم و تنها به آنها الهیات و فلسفه اسلامی آموزش دهیم؟ بعد این دانشجو به کشورش بازمی‌گردد و در دسته اقلیت‌ ها قرار می‌گیرد. این دانشجو به کشورش باز می‌ گردد و آموزش‌های خوبی هم در حوزه‌ای مثل فلسفه فرا گرفته است اما برای امرار معاش باید راننده تاکسی شود.

جازاری گفت: رانندگی تاکسی شغل ارزشمندی است اما آن دانشجو در جاهای دیگری می‌تواند مصدر خیرات بیشتری باشد. اگر به عنوان یک مهندس در رتبه‌های بالا فعالیت کند، موفق‌تر است یا فعالیت در بازار آزاد؟ حرف من این است که ما چرا از این فرد، با دانش فنی و در پی اهداف دیپلماسی علمی بهره نبریم.

وی ادامه داد: ما تعداد زیادی مهندس داریم که در رشته‌های مختلف فعالیت می‌ کنند و صاحب‌ نظر هستند، چرا از پتانسیل آنها در دانشگاه‌ها استفاده نکنیم. رشته‌های مختلفی در حوزه مهندسی داریم که قابل معرفی هستند و دانشجویان از آنها استقبال می‌کنند، بازار کار هم برای آنها فراهم است. با این کار می‌توانیم تراز علمی خودمان را هم محک بزنیم.

رئیس دانشگاه اهل بیت (ع) درباره تأثیر حضور دانشجویان خارجی در کشور توضیح داد: مشکلی که در ریل‌ گذاری‌ های گذشته دیده می‌شود این است که تصمیم‌ گیران و سیاست‌ گذاران توجه نمی‌ کنند که دانشجویان مهاجر به کشور‌های در حال توسعه خودشان از کشورهایی هستند که هنوز در مسیر توسعه قرار نگرفته‌اند. کشورهایی هم که هنوز در مسیر توسعه قرار نگرفته‌اند در بسیاری از بخشهای زیستی دچار مشکل هستند و به دنبال حل این مشکلات هستند. بنابراین تازه دچار تعارض هم می‌شوند و احساس می‌کند زمانی از عمر خود را تلف کرده و در ازای آن چیزی به دست نیاورده اند.

وی ادامه داد: در این بین یک خلاء بزرگ وجود داشته است. مشکل اصلی این بود که وقتی این دانشجویان دوران تحصیل شان تمام می‌شد به کشور خود بازمی‌گشتند. در بازار کار هم اگر خیلی خوش‌شانس بودند کارمند جزء یک اداره مانند سفارت ایران می‌شدند و در غیر اینصورت به مشاغل غیر مرتبط گرایش پیدا می‌کردند. پس هزینه‌ای که برای تحصیل این افراد شده عملا بی‌تأثیر می‌شود.

وی افزود: مرکز نوآوری دانشگاه اهل بیت (ع) هم برای حل این مشکل راه‌اندازی شده‌است. ما تصمیم گرفتیم هر دانشجویی که 2 سال دوره ارشد را می‌گذراند یا 4 سال دکتری را طی می‌کند یک کسب و کاری را راه‌اندازی کند. مثلا با مدیرعاملان استارتاپ‌ ها و شرکت‌ های دانش‌بنیان جلسه گذاشتیم تا از دانشجویان خارجی دانشگاه در شرکت‌ های خود استفاده کنند و وقتی این دانشجویان فارغ‌التحصیل شدند و به کشور خودشان بازگشتند بتوانند رابطی بین این شرکت‌ های دانش‌ بنیان و استارتاپ‌ ها در کشور خودشان باشند.

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: پس دانشجو در کنار تحصیلش یک کسب و کاری هم فرامی‌گیرد و وقتی به کشورش باز می‌گردد می‌تواند سهامدار یک شرکت ایرانی بوده و یک شعبه از این کسب و کار را در کشور خود راه‌اندازی کند. ما هم یک عملیات شناسایی بین شرکت‌ها و استارتاپ‌ ها داشتیم و متوجه شدیم در بین آنها هزار شرکت امکان بین‌المللی شدن دارند. این خودش یک امکان است که دانشجویان از کشور‌های همسایه به ایران می‌ آیند و بعد از بازگشت، شرکت‌های ایرانی را در کشور خودشان توسعه می‌دهند. این هم به نفع خودشان است و هم به نفع اقتصاد کشور. این فلسفه راه‌اندازی مرکز نوآوری ما بود.

وی درباره وجه تمایز این مرکز فناوری و نوآوری توضیح داد: دانشگاه ما حدود هزار دانشجوی خارجی دارد ، اما در حال حاضر بیش از 40 هزار دانشجوی خارجی در کشور تحصیل می‌کنند که می‌شود از پتانسیل تمام آنها در این مرکز استفاده کرد و توسعه صادرات محصولات دانش‌بنیان را به این وسیله بیشتر کرد.

جازاری در مورد حمایت‌های صورت گرفته از این فرآیند گفت: با این کار هزینه‌ای که برای تحصیل این دانشجویان صورت گرفته از بین نمی‌رود و به یک مسیر موثر هدایت می‌شود. برای این منظور رایزنی‌هایی صورت گرفته است اما همچنان حمایتی وجود نداشته و تمام اقدامات از بودجه دانشگاه صورت گرفته‌است. از طرف دیگر خود شرکت‌ها یک گوشه کار را گرفته‌اند تا به توسعه خودشان کمک شود.

وی بیان کرد: با این نگاه هم از دیپلماسی علمی نتیجه می‌گیریم، هم امکان یکسری منافع اقتصادی و تجاری را فراهم می‌کنیم و هم دانشجویی که به کشور ما آمده و پرورش پیدا کرده به اهداف بزرگی در زندگی آینده خود دست پیدا می‌کند.

وی افزود: وقتی شما در کشوری مانند فرانسه یا سوئیس وارد دانشگاه می‌شوید دانشگاه یک نامه پذیرش به شما می‌دهد. همان نامه به اداره بیمه ایمیل می‌شود تا بیمه دانشجو فعال شود، همان نامه امکان باز کردن حساب به افراد را می‌دهد، همین نامه امکان اسکان و سایر خدمات را فراهم می‌کند. حالا یک دانشجوی خارجی که برای تحصیل به کشور می‌آید برای دریافت تلفن، بازگشایی حساب و بیمه و سایر خدمات هزار مشکل دارد.
دکتر جازاری گفت: من چگونه می‌توانم این دانشجو را به ایران علاقه‌مند کنم. او را پذیرش کرده‌ام، اما برای خرج درمان، بیمه و خدمات رفاهی‌اش هیچ اقدامی نمی‌کنم. نتیجه این سلسله اقدامات این است که دانشجو به اینجا می‌آید و من را تحمل می‌کند تا مدرک تحصیلی‌اش را بگیرد.